Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2024
Posted By admin on 24. oktober 2024
Vintræet og grenene: Når det bedste ikke er godt nok
Prædiken i Sct. Klemens og Rø Kirker 18. søndag efter trinitatis 2024
Nikolaj Hartung Kjærby
Hvis I lukker op for jeres radio klokken 11.03 i dag og stiller ind på Danmarks Radios program 1, så kan I høre et interessant program der hedder ”Hvad ville Jesus have sagt?” (Og hvis I stadig befinder jer her i kirken klokken 11.03, så kan I heldigvis også tilgå programmet via hjemmesiden dr.dk eller appen DR Lyd). Nu sagde jeg at det er et interessant program, men når sandheden skal frem, så har jeg faktisk ikke de store forudsætninger for at udtale mig om hvor interessant det er eller ikke er, for selvom programmet har været i æteren hver uge siden nytår (og selvom det som sagt kan høres når som helst man selv har tid), så har jeg kun hørt en enkelt episode. Men jeg synes i hvert fald at selve udgangspunktet er interessant: Tre præster (forskellige fra gang til gang) udgør et panel der skal forsøge at svare på hvad Jesus ville have sagt til forskellige dilemmaer som lytterne sender ind. De tre præster er ikke nødvendigvis enige om hvad Jesus ville have sagt (hvilket jo er interessant i sig selv), men jeg synes da det er opmuntrende at så mange mennesker i Danmark synes det er vigtigt hvad Jesus ville have sagt til en given situation – og at de har tillid til at kirkens folk kan give et i hvert fald nogenlunde kvalificeret bud.
Når så mange er interesserede i at vide hvad Jesus ville have sagt, er det naturligvis fordi Jesus er en person som de fleste sætter meget højt; faktisk tror jeg at selv mange ateister ville sige at Jesus var et moralsk forbillede. Derfor er der også mange der ikke nøjes med at spørge: ”Hvad ville Jesus have sagt?”, men også: ”Hvad ville Jesus have gjort?” For cirka 20 år siden var der mange af mine jævnaldrende kristne venner (som jo altså var relativt unge mennesker dengang, må I huske) der gik rundt med t-shirts, armbånd og lignende prydet med de fire bogstaver WWJD som forkortelse for ”What Would Jesus Do” – ”Hvad ville Jesus gøre?” Jeg havde selv et lyseblåt lærredsarmbånd med de fire bogstaver på, som jeg bar på mit venstre håndled; det var godt at blive mindet om det princip hver gang jeg glemte at jeg ikke har gået med armbåndsur siden jeg var 13 år gammel.
Men princippet er ikke et helt uproblematisk: Dels er det ikke altid helt indlysende hvad Jesus ville have gjort, og vi kommer måske ind imellem lidt for nemt til at tage ham til indtægt for vores egne uforgribelige holdninger til tingene (det fortælles at Indre Missions navnkundige mangeårige formand Christian Bartholdy engang på sine gamle dage stod foran sit hus og røg sig en pibe tobak, da et lokalt menighedsrådsmedlem som var fanatisk ikke-ryger, kom cyklende forbi og hilste ham med ordene: ”Pastor Bartholdy, tror De at Herren Jesus røg pibe?”, hvortil Bartholdy sindigt svarede: ”Om han røg pibe, ved jeg ikke, men han kørte i hvert fald ikke på cykel!”); dels har vi det alvorlige problem at selv i de situationer hvor vi ikke er tvivl om hvad Jesus ville have gjort, er det ikke altid let for os at gøre det samme. Og her tænker jeg ikke kun på at de fleste af os ikke lige ville kunne gå hen og opvække en død mand eller tage en spadseretur på en stormpisket sø (selv i vindstille er det ikke lykkedes mig endnu), men også og især på at den radikale uselviske kærlighed og ubetingede lydighed mod Guds vilje som prægede alt hvad Jesus foretog sig, den må vi ofte kigge forgæves efter i vores eget hjerte. Paulus beskriver det meget rammende i nogle berømte vers i Romerbrevets 7. kapitel: ”Viljen har jeg, men udføre det gode kan jeg ikke. For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg. … Jeg elendige menneske! Hvem skal fri mig fra dette dødsens legeme?” (Rom 7,18b-19.24).
På det her tidspunkt er der sikkert nogle af jer der tænker at man jo ikke med nogen som helst rimelighed skal forlange af nogen at de skal gøre noget de ikke kan. Er det ikke det vi altid siger til vores børn, og som vores forældre forhåbentlig sagde til os: ”Du behøver ikke at gøre det perfekt eller at gøre det bedre end de andre; bare du gør dit bedste, så kan ingen forlange mere!”? Og Gud ved vel om nogen hvor lidt vi evner – ”han ved, at vi er skabt, husker på, at vi er støv”, som der står i en davidssalme (Sl 103,14). Så det gør vel ikke så meget at vi ikke fuldt ud kan leve op til det forbillede som Jesus har givet os – jeg mener, det er trods alt et temmelig ambitiøst forbillede, for nu at sige det mildt! Er Gud ikke glad og tilfreds hvis bare vi gør vores bedste? Han er vel ikke mere urimelig end forældre er flest – hvis det virkelig er rigtigt hvad præsten så tit siger, at Gud er den perfekte far, så er han vel snarere mere rimelig overfor os end vi andre er overfor vores børn?
Nej, Gud er bestemt ikke urimelig overfor os – om noget er han snarere urimeligt god mod os, langt mere end selv den bedste mor eller far på jorden nogensinde ville kunne være. Jeg skal også huske at tilføje at verden utvivlsomt ville være et meget bedre sted end den er i dag, hvis alle vitterlig gjorde deres bedste for at leve op til det moralske forbillede som Jesus gav os. Men alligevel er Gud ikke tilfreds hvis bare vi gør vores bedste, og det hænger sammen med at der er situationer hvor vores bedste helt objektivt ikke er godt nok. Forestil dig for eksempel at du skal til et vigtigt møde i København, men du får besked om mødet så sent at alt er udsolgt både hos DAT og hos Bornholmslinjen. Desværre ejer du ikke selv en båd, og du har heller ikke råd til at købe en, så i stedet trækker du i badeklunset og kører ned til Levka strand for at svømme til Ystad i håb om at du kan skaffe en togbillet til København derfra. Det er ikke menneskeligt umuligt at svømme fra Levka til Ystad – i 2017 var der en polsk svømmer ved navn Sebastian Kara? der svømmede fra Ko?obrzeg til Bornholm på 28 timer, og Ko?obrzeg ligger længere væk fra Bornholm end Ystad, nemlig omkring 100 kilometer. Men jeg tvivler på at der er ret mange i det her lokale der ville kunne gøre Sebastian Kara? kunsten efter. Selv har jeg aldrig svømmet mere end 500 meter i ét stræk, og det var i en svømmehal, hvilket alt andet lige må være lettere end at svømme en tilsvarende distance på åbent hav. Så selv hvis jeg gjorde mit absolut bedste, og selv hvis jeg var så opsat på at nå frem til mødet i København at det gav mig kræfter langt ud over hvad jeg normalt har, så ville jeg ikke have skyggen af chance for at nå frem til Ystad ved egen hjælp – mit bedste ville simpelt hen ikke være godt nok! Og, eh, hvis nu jeg havde fortalt min far at jeg havde i sinde at forsøge at svømme over Østersøen, hvordan mon han så ville reagere når han fik budskabet om at jeg var druknet undervejs? Ville han sige: ”Pyt med det; jeg er bare glad for at han gjorde sit bedste?” Nej, selvfølgelig ikke! Han ville være dybt ulykkelig over at hans søn var druknet, og i den forbindelse ville det rent ud sagt rage ham en høstblomst at jeg havde ”gjort mig bedste”! Ville man af den grund beskylde ham for at være urimelig overfor mig? Det skulle jeg ikke mene.
Og det er netop derfor Gud ikke er glad og tilfreds, bare vi gør vores bedste, for det at gøre vores bedste kan risikere at have ganske tragiske konsekvenser, hvis vores bedste ikke er godt nok. Og når det gælder det allervigtigste i livet, er det desværre sådan at vores bedste aldrig er godt nok. (Eller måske skulle jeg i virkeligheden sige at vores bedste heldigvis aldrig er godt nok – det vender jeg tilbage til). Hvad er da det allervigtigste i livet? Det kan der nok gives mange forskellige gode svar på, men mon ikke de fleste kan enes om at det vigtigste i livet er at vi ikke forspilder det? Skal vi være lidt mere præcise, så kan vi med kristent fortegn sige at Jesus har vist os hvordan livet skal leves, og at vi derfor forspilder livet hvis vi ikke
I prædiketeksten til i dag sammenligner Jesus os med grene på et frugttræ (nærmere bestemt et vintræ). Grenene på et frugttræ har én opgave, og det er at bære frugt, men de har samtidig det ”problem”, så at sige, at de ikke kan bære frugt. Hvis du er i tvivl om det, så kan du jo prøve engang til foråret at gå ud og skære en gren af dit æbletræ (hvis du har sådan et), og så se hvor mange æbler der vokser frem på det. Mit gæt er ingen. En gren kan nemlig kun bære frugt hvis den er forbundet til et træ – i sig selv, adskilt fra træet, er grenen fuldstændig nytteløs. På samme måde er vi også helt og aldeles ude af stand til at bære den frugt som Gud har skabt os til at bære, hvis vores strategi bare er at gøre vores bedste.
Nogle af jer sidder måske og overvejer hvad det overhovedet er for noget ”frugt” der er tale om, men det er så heldigt at vi kan finde svaret på det i et af Paulus’ breve, nemlig det til galaterne. Der står i kapitel 5: ”Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse” (Gal 5,22,2-3a). Og det er jo netop de dyder vi vil være kendetegnet af hvis vi altid gør hvad Jesus ville have gjort!
Slår vi op på de første sider i Bibelen, så kan vi læse om en helt anden slags frugt, nemlig frugten fra et træ der bar det ikke særlig mundrette navn ”træet til kundskab om godt og ondt”. Det træ stod i Edens have, hvor Adam og Eva boede, og Gud havde sagt til Adam og Eva at de måtte spise frugten fra alle træerne i haven bortset fra træet til kundskab om godt og ondt. Der har været, og er stadig, mange forskellige bud på hvad det træ skal symbolisere, men selv synes jeg det er ret oplagt at det symboliserer menneskets ønske om selv at være gud i vores eget liv i stedet for at lade Gud være gud – ønsket om at gøre vores bedste og lade det være godt nok, i stedet for at lade Gud komme til og gøre det som vi ikke selv kan – den utopiske tanke at vi kan stå som en afskåret gren og bære den samme frugt som vi ville have båret hvis vi var blevet siddende på træet. Det er et forehavende som på forhånd er dødsdømt – i bogstaveligste forstand, for vil vi ikke vide af Gud, forspilder vi selve livet: Vores liv i denne verden bliver en sørgelig skygge af det liv Gud ønsker at give os, og det evige liv i glæde som Gud har til os, går vi helt glip af.
Men som sagt er Gud næsten urimeligt god mod os. Det som vi ikke selv evner, uanset hvor meget vi strenger os an for at gøre vores bedste, det har Gud gjort for os i skikkelse af sin søn, Jesus Kristus. Ikke alene levede Jesus det fuldkomne menneskeliv som vores perfekte forbillede; han gav også sit liv for at købe os fri af dødens magt, sådan at vi kan komme til at tilhøre ham, og hans liv kan blive vores. Det er det der sker når vi bliver døbt: Vi bliver – for nu at blive i billedet med frugttræet – ”podet ind” på Jesus, sådan at hans liv flyder gennem os. Derfor skal vi ikke stille os tilfreds med at gøre vores bedste; i stedet skal vi lade Jesus være vores liv og lade ham gøre det igennem os som vi ikke selv kan.
Det er også derfor jeg har mest lyst til at sige at vores bedste heldigvis aldrig er godt nok. For hvis der fandtes mennesker (ud over Jesus) for hvem det bedste var godt nok, så kunne vi måske blive fristet til at forsøge at gøre dem kunsten efter. Men fordi det er umuligt, kan vi lige så godt først som sidst krybe til korset og sige: ”Jesus, jeg kan ikke selv leve det liv Gud har skabt mig til, men jeg giver mit liv til dig i tillid til at det som jeg ikke selv kan, det kan du.”
Lov og tak og evig ære være dig, vor Gud, Fader, Søn og Helligånd, du som var, er og bliver, én sand treenig Gud, højlovet fra første begyndelse, nu og i al evighed! Amen.
Lad os tage et øjeblik til eftertanke og stille bøn.
Lad os bede:
Herre vor Gud, himmelske Fader! Vi beder dig for hele den verden, som du har skabt: Ophold den og forny den, så alt igen bliver godt. Lad der blive fred mellem alle folk og nationer. Vi beder særligt for situationen i Ukraine og for situationen i Israel og Gaza, at du vil skabe fred og frihed og retfærdighed dér. Velsign jorden og menneskers arbejde. Hjælp os alle til at tage vare på den skabte verden, så vi værner om menneskers velfærd og forvalter naturen til gavn for hinanden.
Herre, vi beder dig for alle, der er ramt af sorg og ulykke og savn: Trøst de bedrøvede og bange, giv frihed og retfærd til de fattige og undertrykte, mæt de sultne, helbred de syge, hjælp de hjemløse og landflygtige, vær hos de fangne, giv nyt mod og håb til de bekymrede og modløse.
Herre, vi beder dig for alle, der har fået magt og ansvar og viden betroet: Giv dem troskab og visdom, så de forvalter mulighederne til gavn for de svage og til at tjene andre mennesker. Velsign og bevar vor konge og hele hans familie. Vær med regering og folketing og al øvrighed her i landet og med borgmesteren og kommunalbestyrelsen her på Bornholm. Giv også visdom og retsind til dem der gennem trykte eller elektroniske medier har adgang til at påvirke mange menneskers holdninger.
Herre, vi beder dig for vort land, vor familie og alle, vi holder af og er forbundet med: Hold din skærmende hånd over os, fri os fra alt ondt, og bevar os fra indbyrdes strid og opløsning. Giv os styrke og vilje til at hjælpe hinanden.
Herre, vi beder dig for din kirke her og ud over hele jorden: Velsign den og forny den ved din Ånd, så den kan tale dit befriende ord til alle mennesker. Hold os fast i det fællesskab, som du i dåben satte os i. Styrk os gennem nadverens måltid, og hjælp os alle til at tjene dig med glæde.
Vær hos os, når vi skal dø. Forbarm dig over os, giv os ikke løn som forskyldt, men skænk os en glædelig opstandelse til det evige liv, hvor du med Søn og Helligånd lever og råder fra evighed til evighed.
Amen.
Lad os rejse os og med apostlen ønske for hinanden:
Vor Herre Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med os alle! Amen.
Comments